Προηγούμενες καταστροφές, και η πρώτη δημοσκόπηση μετά τα Τέμπη.
Στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 σημειώθηκε σύγκρουση δύο τρένων (μιας επιβατικής και μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας) στα Τέμπη. Σε αυτό το δυστύχημα σκοτώθηκαν 57 άτομα. Σαν πολιτικό γεγονός υπάρχουν παραλληλισμοί με προηγούμενα συμβάντα οπου χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα, τα πιο σχετικά γεγονότα είναι η πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου του 2018 οπου πέθαναν 103 άνθρωποι, οι πλημμύρες στην Αττική στις 15 Νοεμβρίου του 2017, καθώς και οι πυρκαγιές του 2007 οπου πέθαναν 84 άνθρωποι. Συγκριση μπορεί επίσης να γίνει και με την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, αλλά και με την φωτιά στο υποκατάστημα της Μαρφίν στις 5 Μαίου του 2010. Τα τελευταία δύο γεγονότα δεν οδήγησαν σε πολλούς θανάτους, αλλά θεωρούνται σημεία καμπής στο συλλογικό υποσυνείδητο του κόσμου.
Στις δημοσκοπήσεις η εικόνα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Τόσο για το Μάτι όσο και για την Μάνδρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα ποσοστά της τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και εν τέλει μακροπρόθεσμα, κερδίζοντας μάλιστα επιπλέον ψήφους στις εκλογές του 2019 σε σχέση με τα μέχρι τότε ποσοστά της. Στην περιπτωση των πυρκαγιών μέχρι εκείνη την στιγμή τα ποσοστά της ήταν περίπου 25%, τα οποία και διατήρησε, ενώ στις εκλογές κέρδισε 32% των ψήφων. Στην περίπτωση του Γρηγορόπουλου, η Νέα Δημοκρατία είχε απωλέσει ηδη ένα σημαντικό μέρος των ποσοστών της απο της προηγόυμενες εκλογές, συγκεκριμένα βρισκόταν στο ~33%, ποσοστό το οποίο και διατήρησε μέχρι και τις εκλογές του 2009. Τόσο στις φωτιές του 2007 αλλά και στην περίπτωση της Μαρφίν υπάρχει πτώση του ποσοστών της Νέας δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα. Η πτώση όμως αυτή γίνεται μέσα σε ένα γενικευμένο περιβάλλον κρίσεων, και γίνεται σταδιακά. Η Νέα Δημοκρατία συγκεκριμένα λαμβάνει ~41% στις εκλογές του 2007 αμέσως μετά τις πυρκαγίες, και μόλις 3.49% κάτω απ’τις προηγούμενες εκλογές του 2004. Στην συνεχεια όμως μέσα στο 2008 συνεχίζει να χάνει ποσοστά μέχρι να παγιωθεί στο ~33% το οποίο δεν μεταβλήθηκε απ’τις διαδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο. Παράλληλα εκείνη την περίοδο αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα (όπως το σκάνδαλο του Βατοπεδίου) τα οποία δεν μπορούν να μην προσμετρηθούν σε αυτήν την σταδιακή πτώση. Στην περίπτωση της Μαρφίν το ΠΑΣΟΚ χάνει μεγάλα ποσοστά μετά το συμβάν και συνεχίζει να χάνει, φτάνοντας στις εκλογές του 2012 να είναι 30% κάτω απο τις εκλογές του 2009. Παρολαυτά, σίγουρα δεν μπορεί να αποδοθεί αυτή η πτώση μόνο στην πυρκαγιά της Μαρφίν, αλλά κατα βάση γίνεται σε ένα πλάισιο πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Συνοπτικά, η πτώση των εκλογικών ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος σίγουρα δεν είναι δεδομένη ακόμα και μετά από μία καταστροφή όπως αυτή των Τεμπών. Χρειάζεται αρκετός χρόνος, και αρκετές δημοσκοπήσεις για να μετρηθεί η πραγματική μεταβολή των εκλογικών ποσοστών, και η μεταβολή αυτή για ένα μεμονωμένο γεγονός δεν είναι συνήθως μεγάλη.
Μέχρι τώρα περιγράψαμε το συντηρητικό σενάριο όπου τα Τέμπη δεν οδηγούν σε μεγάλες μεταβολές. Σε ένα πιο επιθετικό σενάριο μπορούμε να λάβουμε υπόψην μας την πρώτη δημοσκόπηση μετά την καταστροφή. Στην Δημοσκόπηση της Marc 7 Μαίου 2023 1 τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφονται ως 34.7% και του ΣΥΡΙΖΑ 29.3% ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή κερδίζει 1% ενώ η Νέα Δημοκρατία χάνει 3%, η διαφορά των δύο με βάση την MARC είναι δηλαδή ~5.4%. Με βάση προηγούμενα δεδομένα μας η Marc τείνει να ευνοεί την Νέα Δημοκρατία κατά 1.4%, και να υποτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ κατα 0.7%. Κατ’επέκταση η πραγματική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το επιθετικό σενάριο είναι πιο κοντά στο ~3.3%. Δεδομένου του ότι το στατιστικό σφάλμα είναι περίπου +-2% για την Νέα Δημοκρατία και +-1.6% για τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν μια τέτοια διαφορά παγιωθεί, φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στην (μικρή) πιθανότητα ακόμα και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.