Γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία και έχασε (πολύ) ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν κάποιοι λόγοι για τους οποίους πιστεύουμε πως κέρδισε η Νέα Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
- Eίναι η πρώτη κυβέρνηση τα τελευταία 14 χρόνια που δεν υπέγραψε καινούργιο μνημόνιο.
- Είναι η πρώτη κυβέρνηση τα τελευταία 14 χρόνια που παρέδωσε μεγαλύτερο ΑΕΠ από ότι παρέλαβε.
- Έχει στελέχη που έχουν απήχηση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένας πολύ ταλαντούχος ρήτορας (αν και σε πολύ κόσμο προκαλεί αποστροφή). Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έφερε αλλαγές στο δημόσιο (ψηφιοποίηση) οι οποίες είναι χειροπιαστές και τις οποίες εκτιμάει πολύ ο κόσμος. Και άλλα στελέχη με τα οποία μπορεί να διαφωνεί πολύ κανείς τουλάχιστον έχουν άποψη, συγκροτημένο λόγο, και τυπικά προσόντα.
- Ανανέωσε τα πρόσωπα που έχει στην πρώτη γραμμή και το κυριότερο: έκρυψε όποια πρόσωπα θυμίζουν έστω και στο ελάχιστο τα μνημονιακά χρόνια. Ο Σαμαράς και ο Καραμανλής εμφανίστηκαν ελάχιστα στα ΜΜΕ και δεν προκάλεσαν τον κόσμο. Αντίθετα, έδωσαν δηλώσεις στήριξης του Μητσοτάκη σχετικά μακριά από τις κάμερες.
- Είχε κάποιο όραμα για την χώρα π χ αναθεώρηση άρθρου 16. Δεν έχει σημασία αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με αυτό. Αρκεί που το όραμα υπήρχε.
- Έχει την υποστήριξη των μεγάλων ΜΜΕ που βοήθησαν στο να κρυφτούν διάφορα λάθη που έγιναν.
- Διαχειρίστηκε κονδύλια τα οποία μειώσαν το κόστος της πανδημίας στους πολίτες.
Ένα τελευταίο σχόλιο: οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν εύκολα μόνο από τον πληθωρισμό. Ο Ερντογάν δεν έπεσε (μάλλον) με 40% πληθωρισμό. Η Ελλάδα είχε 20% πληθωρισμό το 80’-90’ και ο περισσότερος κόσμος θυμάται αυτήν την περίοδο σαν την καλύτερη των τελευταίων 40 χρόνων.
Σχετικά με την αντιπολίτευση του κυρίου Τσίπρα:
- Ο Τσίπρας είναι 14 χρόνια αρχηγός τους ΣΥΡΙΖΑ και 11 χρόνια αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή πρωθυπουργός. Σε ηλικίες μέχρι 21 χρονών οι νέοι θυμούνται τον Αλέξη Τσίπρα να είναι παρών σε όλη τους την ζωή.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ικανά στελέχη ούτε στην επικοινωνία ούτε στο “management”, ενώ και τα τυπικά προσόντα των στελεχών του είναι ελλιπή. Ποιά στελέχη μπορούν να μιλήσουν σε ένα αριστερό ακροατήριο όπως μιλάνε στο δεξιό ο Άδωνις, ο Κικίλιας και ο Χατζηδάκης?
- Σε αντίθεση με μια αναθεώρηση του συντάγματος που δείχνει κάποιο όραμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποσπασματικό και ανακυκλώνει μια αναδιανεμητική πολιτική την οποία έτσι και αλλιώς την εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία σε ένα βαθμό με τα διάφορα “pass”.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έκρυψε τα στελέχη που διαχειρίστηκαν μνημόνια, αλλά τα διατηρεί ακόμα στην πρώτη γραμμή. Το χειρότερο είναι πως κάποια τέτοια στελέχη (π χ Κατρούγκαλος) χρησιμοποιούν και φρασεολογία η οποία παραπέμπει ευθέως στις πιο απεχθείς πολιτικές του μνημονίου (υπερφορολόγηση). To πρόβλημα πλέον είναι ψυχολογικό, τέτοια στελέχη και φρασεολογία από όλους τους πολιτικούς χώρους δημιουργούν πολύ άσχημους συνειρμούς στους ψηφοφόρους οι οποίοι θέλουν να ξεχάσουν τα μνημόνια. Πως άραγε θα άλλαζαν τα ποσοστά της ΝΔ εάν 3 μέρες πριν τις κάλπες εμφανιζόταν ο Αντώνης Σαμαράς στον ΣΚΑΙ και έλεγε πως έσωσε την χώρα κλείνοντας την ΕΡΤ και επιβάλλοντας τον ΕΝΦΙΑ και αν χρειαζόταν θα τα ξαναέκανε και τα δύο στην επόμενη κυβέρνηση? Στο ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα έφτασε η αλλαγή του ονόματος και της ηγεσίας από το φθαρμένο ΚΙΝΑΛ και την Φώφη Γεννηματά, στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη για να κερδίσει το κόμμα +10% και να διατηρήσει το +3%.
Ακολουθούν διάφορα άρθρα από άλλα site τα οποία αναλύουν τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος.